Solceller oppdatert 9/9-2022

I dette innlegget skal jeg prøve å gi min vurdering på hvordan det er å installere solceller og prosessen rundt dette. Kom gjerne med en kommentar, eller bruk kontaktskjema ved spørsmål så skal jeg svare så godt jeg kan. Håper dette innlegget kan komme til nytte.

Første kontakt

Vi begynte å leke med tanken allerede i 2019, da tok vi kontakt med Eidsiva Energi(før Fjordkraft kom inn i bildet) for å se på muligheten og kostnaden for et solcelle anlegg. Vi så at låvetaket lå veldig gunstig til for å få så bra solforhold som mulig. Det vil si at takflaten er sør vendt slik at solstrålene treffer takplaten når solen er på sitt sterkeste, når det gjelder takvinkelen så har den litt å si også. Her har vi en litt bratt tak vinkel på rundt 35 grader som gjør at anlegget er litt mindre effektivt når solen står høyest på himmelen(midtsommer) men er mer effektivt tidlig og sent på året.

 

Begrensninger

Etter første kontakt så lærte vi hva som kan begrense anlegget:

  • Flate størrelse der solcellene skal monteres
  • Inntak sikringer/kabel, du kan ikke ha større anlegg en at inntak sikringene dine holder når solcellene produserer maks

Utover dette så kan man egentlig ha så stort man vil, men det anbefales ikke å kjøpe noe større en at man dekker sitt eget behov.

Her har vi et behov på ca 26000kWh, og med inntak sikringer på 3x63A så kunne vi installere et anlegg som produserer litt over 26kW maks og gir en estimert årsproduksjon på ca. 28359kWh (se data blad under). Pr i dag så har vi ikke noen El biler her i husholdningen, men slik det ser ut så må vil nok investere i dette etter hvert så da kjøpte vi et anlegg som produserer litt mer en det vi bruker pr i dag da forbruket helt sikkert vil gå opp etter hvert.

 

Valg av leverandør

Etter første kontakt så gikk det en liten stund før vi tok opp tråden igjen da vi hadde en hel del med andre prosjekter som tok all tiden vår. Men i 2021 tok vi kontakt med flere leverandører via kontaktskjema på deres hjemmesider, etter lang tid så tok to av dem kontakt. Det var Otovo og Fjordkraft, for meg var valget enkelt etter å ha snakket med deres kunderådgivere noen ganger da Fjordkraft var billigst og hadde den beste kundeservicen. I tillegg så viste det seg at kunderådgiveren i Fjordkraft ikke bodde så langt unna oss, så han tilbød seg å komme på befaring for å se på mulighetene. Da kan vi snakke om kundeservice!!! 

Er generelt veldig fornøyd med valget av leverandør, hos Fjordkraft så får jeg enda svar på spørsmål når jeg kontakter min kunderådgiver om det skulle dukke opp noen spørsmål.

Monteringen

Fjordkraft bruker Solcellespesialisten som underleverandør og vi ble enige om å starte monteringen på våren 2022 og oppstarten ble satt til 26.4-22. Det kom en lastebil med utsyr allerede i starten av april. 

5.5-22 ble anlegget testet og kvelden 6.5-22 ble det slått på, men det jeg produserte ble ikke registrert før ca en uke etterpå da anlegget var registrert i systemet til Elvia.

Hva kostet det?

Selve anlegget ferdig montert kom på 287.113,- kroner. Etter monteringen så kan man søke Enova om støtte, det fungerer slik at selve installasjonen av anlegget gir deg 7.500,- kroner i støtte. Resten av støtten avhenger av hvor stor kapasitet anlegget har. Du får 2.000,- kroner på kWp installert effekt, opptil 20kW. Det betyr at totalt så kan man få inntil 47.500,- kroner totalt.

Den totale kostnaden kom da på 239.613,- kroner, dette finansierte vi med grønt energi lån fra Sparebank 1. Dessverre er det slik at betingelsene av dette lånet er blitt forandret slik at du må energi merke boligen din for å få slik gunstig lån.

Ting som påvirker prisen:

  • Tak type: Her har vi bølge plater på taket, dette gjorde at monteringen ble ganske rimelig da festene til solcellene bare blir festet i platene
  • Tak størrelse: Om du har nok plass så lønner det seg å kjøpe «rimeligere» solceller som ikke produserer like mye pr plate da disse er endel billigere, men dette krever at man har fler plater.

Produksjon

I skrivende stund så har anlegget produsert litt over 14MWt på 115 dager, dette er inkludert noen dager med nedetid da sikringen av ukjent grunn gikk mens vi var på ferie. På månedsbasis så har vi produsert mer en hva simuleringen anslo, den største grunnen til dette er jo selvfølgelig antall soldager.

Solrik dag sent i august.

Her ser vi produksjonen for 25 august 2022.

Som vi ser av grafen så var dette en dag med uavbrutt sol, men på grunn av at det er litt sent på året så når vi ikke maks produksjon.

Denne dagen ble det produsert 165kWt.

Solrik dag sent i juni.

Her ser vi produksjonen for 23 juni 2022.

Her ser vi at anlegget produserer maks en liten periode.

Denne dagen ble det produsert 201kWt.

Overskyet dag sent i august.

Her ser vi produksjonen for 26 august 2022.

Her ser vi at anlegget produserer litt selv om det ikke er noe sol å snakke om.

Denne dagen ble det produsert 36kWt.

Hovedkomponenter i solcelleanlegget

Solceller:

Solcellene er laget av silisium som absorberer sollyset og lager likestrøm.

Vi har 4 sløyfer a 18 paneler som gir totalt 72 paneler.

Vi har typen som produserer 365W(lengst til høyre)

Inverter:

Gjør om like spenningen som blir produsert av solcellene til vekselspenning, slik at vi kan bruke spenningen i boligen og eventuelt sende det ut på nettet.

Den vi har er av typen BG25KTR-US

Kablene på venstre side kommer fra solcellene, kabelen til høyre går til sikringskapet.

Hva skjer med strømmen vi ikke får brukt opp?

På sommeren så produserer vi masse mer enn hva vi bruker, dette gjør jo at vi sender mesteparten av det vi produserer ut på nettet. 

På overproduksjonen vår så har vi to alternativer:

  1. Selge alt vi ikke bruker selv
  2. Spare på solkonto

Den første 1,5 måneden prøvde vi å selge all overproduksjon, dette endte med at fra 12.05-2022 og ut måneden så solgte vi 1647 kWh for 149,47 øre og i juni så solgte vi 3242 kWh for 146 øre. I tillegg så så man 6 øre pr kWh man produserer uavhengig hva man ønsker å gjøre med overproduksjon.

Resultatet ble da at vi fikk utbetalt 4.600,- kroner for 1,5 måned med produksjon.

Fra juli så har vi begynt å spare på solkonto for å slippe å betale for strøm utover vinteren, da bestemmer vi selv hvor mange kWt vi vil ta ut av solkonto hver måned. I skrivende stund så har vi 6000kWt på solkonto, av dette har vi tenkt å ta ut så vi får 0 i strømforbruk fra august og utover vinteren.

På dagtid så bruker vi kun av produsert energi, dette resulterer i at forbruket vår er mye lavere enn forrige år:

Juli 2021 brukte vi 547 kWt og i 2022 har vi brukt 279 kWt

August 2021 brukte vi 756 kWt og i 2022 ligger vi an til 344 kWt

 

Her følger et eksempel fra august 2022 som vi solgte like mye strøm som vi kjøpte:

Første bilde:

Her ser vi at vi fikk tilbake 443,75 kr.

Andre bilde:

Her ser vi strømprisen på det vi kjøper er på 455øre/kWh mens den vi selger er på 364øre/kWh

364øre + 91øre (25%moms) = 455øre

I tillegg så kommer fastbeløpet på strømavtalen din og i vårt tilfelle PULS abonnement.

Tredje bilde:

Dette er nettleien fra netteier.

Fjerde bilde:

Overskudds produksjon som blir satt inn på Solkonto

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *